poszerzenia zakresu pojęć o wyrazy: karnawał, fajerwerki, serpentyny, utrwalanie kolorów podstawowych,
wdrażanie do właściwego zachowania się w czasie zabawy tanecznej, rozwijanie umiejętności tańczenia w parach, wzbudzanie zainteresowań muzyką i tańcem,
zapoznanie z pojęciem „wodzirej”,
kształcenie wyobraźni muzycznej poprzez własną ekspresję,
zachcenie do uważnego obserwowania otoczenia i zmian zachodzących w przyrodzie i pogodzie, utrwalanie znajomości nazw pór roku,
doskonalenie umiejętności przeliczania w zakresie 1-6, porównywania liczebności zbiorów oraz segregowania i klasyfikowania,
rozwijanie sprawności fizycznych tj. zręczności i zwinności podczas ćwiczeń gimnastycznych z użyciem dwóch przyborów,
rozwijanie twórczości słownej i ekspresji plastycznej,
wdrażanie do bezpiecznego posługiwania się nożyczkami,
kształtowanie właściwej siły nacisku ołówka/kredki podczas rysowania i kreślenia jako przygotowanie do nauki pisania,
zapoznanie z różnymi zegarami, rozpoznawanie przedmiotów na podstawie dźwięków, jakie wydają,
rozwijanie umiejętności wyciągania wniosków ze swojego postępowania, zachęcanie do wypowiadania się nt. swoich odczuć,
rozbudzanie ciekawości poznawczej i wzbogacanie wiedzy o otaczającym świecie,
nabywanie umiejętności swobodnego wypowiadania się na forum grupy, doskonalenie umiejętności opowiadania,
rozwijanie wymowy dzieci poprzez ćwiczenia artykulacyjne i słownikowe,
aktywizowanie myślenia, wzbogacanie wiadomości na temat zwierząt egzotycznych,
poszerzanie wiedzy nt. pracy ludzi w zawodzie fryzjerskim, wyrabianie poczucia szacunku dla pracy fryzjera/fryzjerki,
wyjaśnienie zjawiska elektryzowania się włosów w kontakcie z syntetyczną tkaniną,
zwrócenie uwagi na rodzaj, nazwę fryzury, na kolor włosów i objaśnienie nazw: blondyn, blondynka, szatyn, szatynka, brunet, brunetka,
zapoznanie z pracą kucharki, poszerzenie wiadomości na temat atrybutów, higieny i bezpieczeństwa jej pracy,
zachęcanie do wyrażania swoich upodobań i emocji związanych ze spożywaniem rożnych potraw, wdrażanie do zdrowego odżywiania,
wyrabianie nawyku kulturalnego zachowania się przy stole,