Kształcenie nawyków higienicznych, porządkowych i samoobsługowych.
Obserwowanie zmian zachodzących w przyrodzie jesienią.
Rozpoznawanie i nazywanie wybranych warzyw; rozróżnianie ich za pomocą wzroku, dotyku, smaku, zapachu
Wykorzystywanie materiału przyrodniczego do zabaw i twórczości plastycznej.
Wzbogacanie doświadczeń plastycznych, utrwalanie znajomości podstawowych kolorów.
Poznawanie sposobów przygotowania zwierząt do zimy.
Poznawanie lasu i parku, jako środowiska życia wielu zwierząt.
Zachęcanie do spożywania zdrowej żywności, przezwyciężanie niechęci do nieznanych potraw.
Nabywanie umiejętności przeliczania w zakresie 1 - 3, wdrażanie do posługiwania się liczebnikami głównymi: jeden, dwa, trzy.
Zachęcanie do dbania o zdrowie, poprzez spożywanie tzw. zdrowych produktów, nabywanie przekonania o potrzebie regularnego jedzenia odpowiedniej ilości pokarmu, jedzenia zróżnicowanych produktów nie wywołujących alergii, z dokładnym i wolnym przeżuwaniem.