Obserwowanie zmian zachodzących w przyrodzie jesienią
Wykorzystywanie materiału przyrodniczego do zabaw i twórczości plastycznej
Poznawanie lasu i parku jako środowiska życia wielu zwierząt
Nazywanie przetworów z owoców i warzyw (dżemy, soki, kiszonki); samodzielne wykonywanie wybranych.
Zachęcanie do spożywania zdrowej żywności, przezwyciężanie niechęci do nieznanych potraw
Rozpoznawanie i nazywanie wybranych warzyw; rozróżnianie ich za pomocą wzroku, dotyku, smaku, zapachu.
Poznawanie sposobów przygotowania zwierząt do zimy.
Kształcenie nawyków higienicznych, porządkowych i samoobsługowych
Określanie roli różnych zawodów w życiu społecznym
Nabywanie szacunku dla pracy ludzi w różnych zawodach.
Ubieranie się odpowiednio do warunków atmosferycznych występujących w danej porze roku (zapobieganie przegrzaniu i zmarznięciu). Zachęcanie do ruchu na świeżym powietrzu.